Всички ние имаме силата да творим и искаме да предоставим инструментите и артикулите за подхранване на вашето себеизразяване.


Векове наред художниците са използвали платно, за да изразят своето творчество и до днес платното остава живописната повърхност по избор както за начинаещи, така и за майстори, особено за акрилната живопис .


Платното е гъвкава повърхност за рисуване и се предлага в разнообразни форми, размери и форми, за да отговаря на всяка нужда и всеки бюджет. Fototapetite предлага множество картини, платна и панели в най-различни форми и размери. Нека да разгледаме различните видове платно и как да подходим да изберем типа, който ще работи най-добре за вас.


Защо да използвате платно

Платното е много гъвкаво по отношение на размера и може да се използва за всичко - от малки картини до големи, обширни произведения. Двете основни причини, поради които платното е толкова популярна повърхност сред художниците, се дължат на това колко страхотно се чувства под четката, както и на очевидното му дълголетие. Платното също е много по-леко и по-лесно за транспортиране от традиционните дървени повърхности, които също често се използват.


Какво прави платното толко предпочитано

Когато избирате платно, трябва да имате предвид няколко неща, като плат, текстура и грундиране. Всички те оказват влияние върху качеството на платното и за какъв вид живопис е най-подходящ.


Плат

Платът, използван в повечето платна, е или лен или памук. От двете, ленът се счита за най-доброто поради качеството на повърхността и неговата издръжливост, но също така е много скъпо. Памукът е по-достъпна опция, която осигурява отлична повърхност с подходящо трайно качество.


Структурна тъкан

Това платно е изградено от естествени влакна, които са изтъкани заедно, произвеждайки различни текстури в зависимост от това колко фино е изтъкано. Различните текстури са подходящи за различни видове рисуване, където гладката повърхност на фино тъканото платно е най-подходяща за по-малки, детайлни картини, по-грубите тъкани са най-подходящи за широки живопсни платна с четка, както и за картини с по-големи размери.


Прайм или No Prime

За да се създаде повърхност, която ще покаже истинските цветове на боята, повечето платна се грундират с Gesso (произнася "jesso"), смес гипс, лепило, креда или пигмент, предотвратяване на боята от се абсорбира в тъканта на платното. Докато по-голямата част от платната са грундирани, някои художници използват негрундирани платна за текстуриран цвят.


Видове платна

Платната се предлагат в различни форми, за да отговарят на различни приложения и бюджети. Основните видове са опънато платно, платнени панели, платнени подложки и ролки от платно.


Разтегнато платно

Опънато върху дървена рамка, наречено носилки, опънатото платно е един от най-популярните видове платно за акрилна живопис. Най-често изработено от памук, платното е грундирано с гесо, за да се създаде идеална повърхност за рисуване. Платната са грундирани или с маслена живопис, или с акрилна живопис, така че не забравяйте да вземете правилната.


Рамките се предлагат в различни размери и дебелина, наричани дълбоки (по-дебели) или традиционни (по-тънки). Изборът на рамка обикновено зависи от това как ще бъде показана картината - ако възнамерявате да рамкирате произведението, тогава традиционната дебелина е по-добра, докато дълбоките рамки са подходящи за нерамкирани картини или ако искате да добавите детайли отстрани на платното.


Платнени панели

Опънатото платно може да бъде малко скъпо, особено за начинаещи, а платнените панели предлагат висококачествена и по-достъпна алтернатива. Обикновено изработени от грундирано памучно платно, монтирано върху твърда дъска, тези панели са чудесни за практикуване и са леки и лесни за носене, което ги прави идеални за студенти. Въпреки че платнените панели предлагат почти същата качествена повърхност като опънатото платно, те не стареят толкова добре и следователно са най-подходящи за практика.


Платнени подложки

Други често срещани форми на платно включват платнени подложки, както и ролки на платно. Платнените подложки са листове от грундирано платно, които са обвързани със спирала в книга. Листовете, използвани в много подложки, могат да бъдат опънати или монтирани, но както при платнените панели, те не издържат толкова дълго, колкото опънатото платно. Платнените подложки са идеални за начинаещи, студенти или просто за практика.


Платнени ролки

Ако сте опитен художник, който обича да подготвя и разтяга собственото си платно или ако искате да създадете много големи картини, можете да вземете ролки от платно. Тези ролки платно са направени от лен или памук, предлагат се с различно тегло, текстура и влакна и се предлагат грундирани или грундирани. Обикновено се продават на двора или на ролки, които могат да станат доста скъпи.


Преди да инвестирате в каквото и да е платно, направете проучване и проверете всички опции, за да изберете типа платно, което е най-подходящо за вашите нужди и джоба ви