Имате ли тясна спалня? Чудите ли се как да го подредите? Разберете какво да направите, когато подреждате тясна стая, така че тя да бъде не само естетическа, но и функционална.


Много тясната спалня е предизвикателство!

Тесните стаи са значително предизвикателство за подредбата не само за домакина, но и за интериорния дизайнер. Особено трудно е да ги подредите в жилищен блок, когато няма много място, например за съхранение, в останалата част от апартамента. Тогава спалнята се превръща не само в място за почивка и релакс, но и в съблекалня, а често и в домашен офис. На пръв поглед тесните помещения изглеждат непривлекателни и непоследователни. Въпреки това, с добро планиране на пространството и намиране на функционални мебели, те имат шанс да се превърнат в истинско царство!


Тясна спалня - аранжименти и вдъхновение

Първото нещо, което трябва да направите, когато подреждате тясна спалня, е да създадете план. Добре е стаята да се измери внимателно, а също и предварително да се планира къде могат да бъдат отделните елементи. Когато подреждате малко пространство, си струва да се сведете до абсолютния минимум, както по отношение на мебели, така и декорации. Най -често в малка спалня можете да намерите легло и малък гардероб. При планирането си струва да обърнете специално внимание на това къде са вратите (и по какъв начин се отварят) и прозорците.

За да осигурите вашия комфорт, си струва да оставите достатъчно пространство между отделните елементи на стаята, за да можете да се движите свободно. Трябва да се обърне внимание на вратата - тя трябва да се отвори, без да докосва мебели или декорации.

Цветът на стаята също е важен. В малка спалня ярките цветове определено са по -добри, те не само ще озарят интериора, но и оптически ще го увеличат. Скандинавският и минималистичен стил ще пасне идеално на малка спалня. Въпреки това, с добро подреждане на пространството и избор на подходящи аксесоари, тясна спалня ще изглежда невероятно в почти всеки стил на интериорно подреждане!


Как да подредим легло в тясна спалня?

Има едно нещо, което не може да липсва в спалнята. Това е легло. Именно върху това се основава цялото интериорно подреждане и то определя къде ще бъдат останалите елементи. Където ще бъде поставено леглото обаче зависи от подреждането на прозорците и вратите, както и от формата и размера на стаята.

Според древната практика на планирането на пространството по фън шуй, леглото трябва да бъде поставено в централната част на спалнята, в непосредствена близост до една от стените с нейната табла. Такава система има за цел да осигури положителен енергиен поток, както и да осигури правилен сън. Тази древна практика предупреждава да не поставяте леглото с лице към вратата. Според нея това нарушава чувството за сигурност и значително намалява качеството на почивката.

Легло в средата на спалнята - това е решение за хора, които не възнамеряват да имат голямо количество мебели в спалнята. За да можете свободно да използвате стаята, е добре да оставите около 50 см от всяка страна. Това ще ви позволи лесно да се движите в космоса.

Легло до прозореца - това е една от най -често използваните настройки в тесни спални поради функционалността на стаята. Това обаче не винаги е добро решение. Обикновено под прозореца има радиатор. Блокирането му може да попречи на правилната циркулация на въздуха и в някои случаи да повлияе неблагоприятно на здравето. Сухият въздух в комбинация с утаяване на прах върху радиатора може да бъде особено обезпокоителен за страдащите от алергии и астматиците. Леглото, което е избутано близо до прозореца, също може да попречи на отварянето на прозореца и по този начин редовната вентилация на стаята.

Легло на отсрещната стена от прозореца - това е друг начин да подредите леглото в тясна спалня. Изглежда, че е най -добрият от гледна точка на сигурността и функционалността. За съжаление, такова подреждане не винаги е възможно поради размера на стаята. В много тясна спалня ще бъде много по-добре да използвате разтегателен диван или легло с проста форма без декоративна табла.


Малка тясна спалня и гардероб

Тясна спалня в жилищен блок много често служи и като съблекалня. Следователно е необходимо да се създаде практично и естетично място за съхранение.

Скрин

Това е най -доброто решение за тясно пространство. В идеалния случай скринът трябва да е нисък и да има проста форма. Това ще внесе нотка лекота и финост в интериора. В тясна спалня избягвайте големи, масивни и тъмни мебели. Те могат да затрупат една стая и да ги направят фокусна точка на интериора.

Гардероб

Гардеробът е решение, което ви позволява да съхранявате много повече неща. В случай на тесни спални, най-добре е да изберете мебели по поръчка, които ви позволяват да персонализирате интериора, както и перфектно да съответстват на стаята. Гардеробът по поръчка позволява максимално използване на наличното пространство по функционален начин. Плъзгащите се врати ще спестят място, а огледалните фронтове на гардероба едновременно ще озарят и визуално ще разширят интериора. Този вид решение работи добре не само в тесни спални, но и например в тавански помещения.

Допълнително пространство под леглото

В малка, тясна спалня, мястото за съхранение е златисто. Когато избирате легло, си струва да изберете такова с място за съхранение на спално бельо. Това е идеалното място не само за възглавници или завивки, но и за предмети, които не се използват всеки ден. Можете допълнително да ги опаковате във вакуумни торби, което значително ще увеличи пространството за съхранение. На пазара има и легла на по -високи стелажи, които ви позволяват да съхранявате нещата в специални кошници под леглото.

Най -добре е да поставите гардероба на място, което няма да ограничава достъпа на естествена светлина към интериора. В идеалния случай тя трябва да е на стената срещу прозорците, за да отразява светлината.

Дълга тясна спалня - как да я увеличите визуално?

Цвят

Един от най -важните аспекти в тясната спалня е правилният избор на цветове. Най -добре е да изберете неутрални и светли цветове, които ще направят стаята да изглежда много по -голяма и по -просторна. Тъмните цветове могат да затрупат интериора и да направят преобладаващата атмосфера твърде тъмна и неблагоприятна за почивка. Боядисването на по -дълги стени със светли цветове и по -тесни стени с тъмни цветове ще изравнят пропорциите и ще направят стаята да изглежда по -квадратна от правоъгълник.

3D Фототапет

Един прост и изключително ефективен начин за визуално увеличаване на пространството е да използвате 3D фототапет. Триизмерният характер на темата ефективно ще изкриви перспективата и ще направи интериора да изглежда много по-голям. Благодарение на голямото предлагане на този тип декорации, можете лесно да съчетаете както темата, така и цвета на 3D фототапета с интериорната подредба. В минималистични и светли стаи тапетът Abyss of Oblivion , Mysterious Tunnel или Towards the Light може да бъде добро решение. Разбира се може да изберете и други фотопатепи подходящи за спалня.

Огледала

Тясна спалня се нуждае от много светлина. Следователно не може да липсват големи огледала, които ще изкривят перспективата и ще накарат интериора да заблести. Най -доброто решение е да използвате огледални фасади на гардероба или да окачите голямо огледало пред прозореца или на стена, успоредна на него.

Осветление

Когато подреждате малка и тясна спалня, не трябва да забравяте за правилното осветление. Естествената светлина е ключова, така че не винаги си струва да покривате прозореца със завеси или завеси от тежък материал. По -добре е да изберете деликатна и ефирна материя, която ще внесе лекота и романтична атмосфера в интериора.

Изкуственото осветление също трябва да бъде инсталирано в тясната спалня. Правилното му оформление ще скрие недостатъците на помещението и ще подчертае най -големите му предимства. Добре е в интериора да има нощни лампи, както и точково осветление, например картини с подсветка, плакати или снимки.


Аксесоари за спалнята

Тясна спалня трябва да се поддържа в минималистичен стил. Ето защо си струва да избирате декорации внимателно, за да не внасяте излишен хаос в интериора. Най -добре е да се съсредоточите върху текстил, който е особено важен в спалнята. Меко покривало, одеяло и декоративни възглавници в фини цветове ще бъдат достатъчни. В тясна спалня можете да украсите и една от стените. Можете да я различите по няколко начина - да я боядисате в различен цвят, да я украсите с тапети, картини, плакати или лични снимки.


Подреждането на тясна спалня несъмнено е трудна задача. В идеалния случай тя трябва да бъде подредена в минималистичен, скандинавски стил. Ярките цветове, икономичните декорации, както и функционалните мебели ще ви позволят да създадете не само атмосферно, но преди всичко практично пространство. Подходящото осветление и внимателно подбраният текстил ще придадат на тясна спалня уютен и интимен характер.