Искате ли да промените облика на стаята си с боя, но сте изправени пред предизвикателството на тапетите? Не винаги е необходимо първо да премахвате тапета. Прочетете това ръководство, за да научите кога и как да боядисвате директно върху тапети.


И така, искате да промените външния вид и усещане на стаята си, като започнете със свеж слой боя.


От това обаче ви дели един или повече слоя тапети, които със сигурност са били удоволствие на онзи, който го е избрал, може би преди много години. И това може би сте вие. Но тенденциите при тапетите фототапетите идват и си отиват.


Трябва ли да боядисвате директно върху тапета? Може ли изобщо да се направи? Нека започнем с мъдрия въпрос да го правим или да не го правим и след това да започнем с инструкциите.


Можете ли да боядисвате директно върху тапети?

Ако попитате експерт по боядисване или производител на бои, най-вероятно ще ви бъде казано, че най-добрият подход е първо да премахнете тапета и да отстраните остатъчното лепило преди боядисване. Но има моменти, когато премахването на тапета всъщност може да навреди на стената отдолу.


Това може да се случи, ако тапетът е поставен върху незавършен гипсокартон или мазилка. Или може да сте изправени пред премахването на множество слоеве тапети, което би направило задачата експоненциално много по-трудна.


Кога да не боядисвате върху тапет

Някои тапети не трябва да се боядисват. Това би включвало тапети, които се белят на няколко места, и някои видове тапети, като например винил с подплата.


Но добрата новина е, че тези видове тапети са доста лесни за премахване. Всъщност, за щастие, основното правило е, че лошите кандидати за боядисване са лесни за премахване, а тапетът, който би бил труден за премахване, е добър кандидат за боядисване.


Така че, преди да решите да оставите тапета на място, опитайте се да го премахнете. Нека вашият успех или неуспех да ви бъдат водач. И също така помислете, че докато премахването на тапета може да бъде голяма лудница, премахването на тапета, който е боядисан, е още по- голяма лудница.


Изводът е: Да, с някои изключения и съображения можете да боядисвате директно върху тапети и фототапети. Тайната е в подготовката. Ето как се прави това.


Стъпки за боядисване върху тапет

Следвайте тези стъпки, за да научите как да боядисвате върху тапети във вашия дом.


Стъпка 1: Почистете стените

С едва влажна кърпа избършете праха и мръсотията по стените. Грундът няма да се придържа добре към слой прах.


Ако стените са мазни и мръсни (особено за кухня), почистете ги с разреден разтвор на TSP (тринатриев фосфат). Не накисвайте стените с водата или разтвора, защото това може да омекоти лепилото под тапета и да предизвика разхлабване или балонче.


Оставете достатъчно време стените да изсъхнат.


Стъпка 2: Поправете всички повреди на тапета

Потърсете олющени ръбове, тъй като това са най-слабите места по отношение на адхезията. Някои експерти препоръчват да се използва тънък слой лепило за тапети, за да се прикрепят отново свободните фрагменти.


Друга препоръка е да се повдигнат тези зони с тънък шпакловъчен нож, като се изрязват хлабавите парченца и се напълва с шпакла, за да се създаде равна повърхност, след което се шлайфа леко, когато е напълно суха.


Ако тапетът има текстура, която не искате да разпознаете чрез боята, цялата стена трябва да бъде шлифована до гладка, като се използва шкурка или орбитален шлайф. След това с леко влажна кърпа избършете праха.


Стъпка 3: Използвайте хартиена лентата за защита на первази

Използвайки лента за боядисване, внимателно залепете всяка облицовка, покривка или перваз, която искате да защитите.


Стъпка 4: Грундирайте стените

Без значение кой тип покритие ще използвате - на маслена или на водна основа - използвайте грунд на маслена основа . Това е така, защото грундът на водна основа може да попие в тапета и да разхлаби лепилото.


Точно както при боядисването, използвайте четка, за да отсечете ъглите и ръбовете, след това използвайте валяк, за да завършите големите участъци.


Оставете достатъчно време да изсъхне според указанията на производителя. Уверете се, че има достатъчно вентилация в пространството.


Стъпка 5: Започнете да боядисвате

След като тапетът бъде почистен, ремонтиран и грундиран, боядисайте го както всяка друга повърхност. Вероятно ще ви трябват два слоя, като между тях има достатъчно време за съхнене. Това ще бъде особено необходимо, ако тапетът има удебелен шаблон или ако нанасяте светло боя върху тъмно тапет.


Боядисването върху тапета може да се направи, а понякога трябва да се направи, вместо да се премахва тапета.


Както при много домашни ремонти, качеството на резултата зависи от усилията, положени в началото. С други думи, всичко е в подготовката.


Необходими консумативи:

✓ Очила

✓ Ръкавици

✓ Маска или респиратор

✓ Облекло с дълъг ръкав

✓ Кофа с топла вода

✓ TSP (тринатриев фосфат)

✓ Меки кърпи

✓ Нож за замазка

✓ Лепило / шпакла за тапети (според нуждите)

✓ Шкурка (от 150 до 180)

✓ Хартиена лента

✓ Грунд на маслена основа

✓ Четки и валяк

✓ Минерални спиртни разтвори

✓ Боя за покритие по ваш избор