Винил е синтетичен изкуствен пластмасов материал, който се използва широко в строителството поради своята издръжливост и ефективност. Вече повече от век се използва и при производството на стенни облицовки, тапети и фототапети.


Виниловият тапет се състои от основа и винилов филм, който е наслоен отгоре. Този процес се прави, за да се създаде траен тапет, който е дебел, миещ се и дълготраен.


Когато обаче говорите за „винилови тапети“, трябва да знаете спецификата, защото всъщност има три вида винилови тапети, от които да избирате . Те са подобни, но всеки вид има различен праг на износване, който може да издържи.


Знанието за това е полезно при определянето на вида винилова подложка, от която се нуждаете в определена стая, когато сте на етап планиране. Списикът е подреден от най-слабия към най-здравия фототапет.


Винилно покритие с хартиена основа, която е обработена с химическа форма на винил, като акрилен винил. Покритието добавя допълнителен слой защита от влага и влага. Тази опция е най-слабата от трите, но все още може да се използва в повечето стаи на къщата, дори в банята, стига да е над ламперията. Само имайте предвид, че може лесно да се разкъса и надраска. Чудесен аспект на хартията с винилово покритие е, че получавате известно количество издръжливост без усещането за пластмаса (което ще обясним след минута). Всъщност повечето модели с покритие с винил се чувстват много подобни на външен вид и усещане за нетъкани тапети.


Плътният винилов тапет е направен изцяло от винил. Това е опцията, за която повечето хора се замислят, когато търсят винилови тапети. Той е устойчив на надраскване и разкъсване и може да се изтърка с много вода. Тази опция е най-подходяща за детска стая, кухни (особено гръбчета) и бани. Недостатъкът е, че може да изглежда евтино и да изглежда като пластмаса. Не всички плътни винилови шарки изглеждат по този начин, но определено имат тенденция да изглеждат не до там приятно, особено по-евтините. На пазара има много сладки и причудливи плътни винилови тапети, но няма да намерите тази опция, след като влезете в по-скъпи дизайнерски магазини. Трябва също да се отбележи, че повечето плътни винилови тапети ще бъдат предварително подготвени, така че няма да е необходимо да купувате допълнително лепило.


Винилови тапети, подплатени с плат , се състоят от дебела тъкана основа, която се използва вместо хартия. Основата от плат е най-подходяща за райони с голямо натоварване. Подплатените с винил тапети са категоризирани в две групи. Лекият винил тапет с подплата се нарича Тип I или 15 Oz (термините могат да се използват взаимозаменяемо). Виниловият тапет със средна до тежка материя се нарича тип II или 20 Oz (термините могат да се използват и взаимозаменяемо). Този тип тапети се използват за търговски помещения, тъй като могат да се справят с тежко натоварване и да издържат, но много хора го използват и в домовете си, тъй като трае много, много дълго време.


Колко дълго издържа виниловият тапет?


Около 15 години. Доброкачественият тапет вероятно ще издържи до 15 години и след това, което го прави страхотно рентабилен и траен начин да украсите стаята си

Винил е синтетичен пластмасов материал, който се използва широко в строителството поради своята издръжливост и ефективност. Използва се и за производството на тапети и фототапети.


Лесно ли се премахва виниловият тапет?


Плътните винилови покрития са устойчиви на разкъсване, така че обикновено можете да ги издърпате на листове. Но тъй като подложката и лепилото остават на стената, ще трябва да се отървете от тях с гореща вода или шпатула. Професионално поставеният тапет често е по-труден за премахване, отколкото окачената от собственика хартия.