Тапетите са декорация, която може радикално да промени и освежи визията на всяка стая. Неподходящото им адаптиране към условията в помещението обаче може, за съжаление, да има напълно обратен ефект. Разберете за най-често срещаните грешки при избора на тапети и разберете коя декорация за стена да изберете за вашия интериор.


Функция на тапета в интериора

Тапетите и фототапетите в момента са една от най-често избираните декорации в стаи, декорирани в почти всеки стил. Богат избор от този тип елементи ви позволява да създадете оригинален ефект, да внесете подходяща атмосфера в интериора, да скриете недостатъците на пространството и да подчертаете най-големите му предимства.


Условни граници

Интериорните тапети / фототапети могат да бъдат както декоративни, така и практични. Те са идеални като елемент, разделящ стая. Това е често използвана процедура в студиа, студиа или всекидневни, свързани с кухня или трапезария. Използването на тапети ще ви позволи да отделите дневната от спалнята или трапезарията.


Оптична илюзия

Друга функционална употреба на тапета / фототапета е да го използвате, за да създадете впечатление за перспектива. Правилно избраната тема и цвят могат да намалят или оптично да увеличат пространството. Те също така често осветяват интериора ефективно. 3D стенописите обикновено имат много оригинални мотиви, които представляват изключителна интериорна декорация.


Звукоизолация и изолация на интериора

Тапетите по стените се използват и за звукоизолация на помещението, а също и за неговото изолиране. Те също са идеален начин за скриване на малки дефекти и повреди по конструкцията на стената. Тапетът също така предпазва стената от замърсяване.

 

Грешки при избора на тапет за интериора


1. Несъответствие между тапета и интериорния дизайн

Една от най-честите грешки при избора на тапет е тапетът, който не отговаря на климата в стаята. Най-често това е резултат от не напълно обмислени решения за покупка и избор на декорации в момента. Трябва да се помни, че тапетът в интериора е доста силен декоративен акцент, който със сигурност няма да избяга от вниманието на гостите и членовете на домакинството. Твърде тежки цветове и мотиви ще доминират в интериора и със сигурност ще привлекат вниманието.


2. Тапетиране на цялата стая

Друга грешка, която трябва да се избягва, е тапетирането на всички стени на стаята. Една и съща тема по всички стени може да завладее и да доминира. В резултат на това стаята може да стане неудобна и претоварена. Тапетът е перфектен като декорация за една стена.


3. Несъответствие между материала на тапета и вътрешните условия

Когато решавате да използвате тапети / фототапети в помещения като кухни или бани, обърнете специално внимание на материала за тапети. Тапетите от винил или фибростъкло работят най-добре. Тези видове материали са устойчиви на механични повреди и преди всичко на повсеместната влага. Това означава, че те не се отлепват и не създават грозни издутини или петна по повърхността им. В допълнение, те са лесни за почистване дори с почистващи препарати. В кухнята или банята можете да използвате и хартиени или нетъкани тапети, при условие че не са близо до печката или мивката.

 

Какъв тапет е най-подходящ за големи стаи?

Тапетите на стената са чудесен начин да подчертаете стила на стаята. В просторни и големи интериори можете да си позволите много повече, отколкото в случая с малки стаи. Затова не трябва да се страхувате от големи мотиви и смели цветове. Тапетът в голяма стая може да бъде както неговият основен акцент, така и фон за мебели или други елементи на декора. Най -добре е да подчертаете само една стена с тапет, а останалата част от интериора да боядисате в цвят, който най-добре ще й подхожда.


Кой тапет / фототапет е най-подходяща за малка стая?

Съвсем различно е положението при малките стаи. Когато решавате да използвате тапет в малка стая, неговият дизайн трябва да бъде избран много внимателно, тъй като в допълнение към чисто декоративните качества, тапетът може да има практическа функция, т.е.оптично да увеличи интериора. Освен това стайните тапети ще бъдат много по-добри . Това е модерно решение, което може да отвори и освети всяка стая. Пространствените изображения, фантастичните комбинации от геометрични фигури, както и разнообразната наситеност на цветовете са рецепта за успех и ... повече пространство!


Какъв тапет / фототапет да изберем за неравни стени?

Неравномерните стени са един от проблемите, които могат да се срещнат в интериора както на еднофамилни къщи, така и на апартаменти. Най-добрият и най-често използваният начин за маскиране на несъвършенствата е тяхното боядисване и нанасяне на гипсова мазилка. Алтернатива на този тип практика може да бъде и използването на тапети в стаята . Най-добре е да изберете структурни тапети, които са перфектна имитация на естествени материали.Следователно тухла, стар мрамор или бетон ще бъдат перфектни.

Това е решение за стаи, декорирани в индустриален, провансалски или скандинавски стил. Те искат да внесат повече цвят и радост в интериора, можете да използвате и тапети с мотиви от листа или растителност.

Ако искате да скриете неравностите на стените, изберете по-дебели тапети. Винил и нетъкан текстил работят добре. В случай на несъвършени, извити стени, трябва да се обърне много внимание на процеса на залепване на тапета. Правилното почистване и подготовка на стената, както и поставянето на нова граница (в случай на извити стени) и залепването на тапети отдолу нагоре, ще ви позволи спретнато да скриете разликите във височината.

 

Какъв цвят на тапета / фототапета да избера?

Цветът на тапета и съпоставянето му с функцията на отделните стаи също е важен. Ако искате да подредите уютна и релаксираща спалня, трябва да се откажете от агресивни мотиви и интензивни цветове. Когато подреждате място за работа, най -добре е да изберете спокойни пастелни нюанси или да сложите зелено, което помага да се успокоите. Интензивните нюанси се използват най -добре в кухнята или банята. Струва си да обърнете специално внимание на цветовете в малките стаи и да избягвате съпоставянето им въз основа на контраста. Тази комбинация може ефективно да свие и затрупа помещението.


Изборът на тапет и осветление

Когато избирате тапет, трябва да вземете предвид и степента на осветеност в интериора. Това е особено важно, ако искате да използвате тъмни цветове. При избора на тапет трябва да се вземе предвид количеството дневна светлина, влизаща в стаята. В стаите от северната страна ярките цветове, които ще озарят и оптически увеличат пространството, ще бъдат много по-добри. Използването на тъмни тапети може да затрупа интериора и да го направи неудобно и мрачно. По -тежките мотиви определено ще бъдат по -подходящи за помещения, разположени от южната и източната страна.


Тапетите или фототапетите в момента са едно от най-добрите и бързи решения, които позволяват незабавна промяна на климата в стаята. Когато решавате да ги купите, си струва внимателно да проучите вашите нужди и да не се ръководите само от сегашната мода. Правилно подбраните декорации за стени, които съответстват както на характера на стаята, така и на индивидуалния вкус на членовете на домакинството, ще ви позволят да създадете уникален и изключителен интериор!