Тапетите от стъклени влакна, наричани още стъклени влакна или тапети от стъклени влакна, се състоят изключително от стъклени влакна. По време на тяхното промишлено производство стопеното сурово стъкло се изтегля на дълги, тънки нишки. След това тази минерална прежда се обработва със специални тъкачни машини в тъкан с изключителна устойчивост на разкъсване и стабилност на размерите. След това стъклената тъкан получава покритие, което придава на тапета от фибростъкло неговата окончателна структура и свойства.


Техниките за довършителни и довършителни работи включват смилане и пара. Възможни са много структури и покрития; Тапетите с текстура от стъклени влакна с шарки на диаманти или рибена кост са особено популярни. Благодарение на жакардовата шарка, специална техника на тъкане или подвързване, могат да бъдат вплетени и по-сложни модели/структури, като фирмено лого. Предлагат се и предварително пигментирани, т.е. цветни и самозалепващи се тапети от фибростъкло. Най-известните производители включват Brillux, Vitrulan Group, Johns Manville, PD Glasfaser Brattendorf и Saint Gobain Vetrotex.


Забележка: Подобно на нетъканите тапети , тапетите от фибростъкло не са на хартиена основа. Ето защо, строго погледнато, те не принадлежат към тапетите, а по-скоро към стенните покрития или стенните покрития. За общото възприемане и обозначение като тапет обаче е достатъчно стъклените влакна да се доставят и на ролки и да се залепват на стената и тавана на дължини.


Тапети от фибростъкло - свойства

Тапетите / фототапетите от фибростъкло се считат за най-стабилното и издръжливо стенно покритие в света. Той е устойчив на разкъсване, опън и удар, стабилен на размери, светлоустойчив, устойчив на гниене и устойчив на влага, мухъл, водорасли и гнилостни бактерии. Тъканта от фибростъкло издържа дори на най-силните механични натоварвания, устойчива е на абразия и дезинфектанти и може да издържи много десетилетия. Освен това, в зависимост от покритието и/или боята, той е или незапалим, или огнеупорен. Поради тези причини тапетите от фибростъкло често се използват в силно посещавани или особено използвани помещения, напр. съм:


✔ обществени сгради,

✔ Болници и операционни зали,

✔ Промишлени и търговски сгради,

✔ Влажни помещения и помещения с повишено излагане на влага (кухня / баня / мазе / таванско помещение) също

✔ Коридори и стълбища.


Тапетите от стъклени влакна са седем пъти по-стабилни от класическите тапети от дървени стърготини и два пъти по-здрави от виниловите тапети. Може да се използва като армировка и също така да преодолява по-големи пукнатини, дупки и други несъвършенства в основата без никакви проблеми. Поради основното си минерално вещество, тапетът от фибростъкло се свързва толкова силно с мазилката или строителната структура, че се слива напълно в нея. Полагането на тапети дори предотвратява увеличаването или „разпространението“ на съществуващите несъвършенства. След това тапетната стена е постоянно защитена от нови повреди от удари, драскотини и др.


Забележка: Пример за якостта на опън на тапета от фибростъкло: Ако го използвате за тапетиране на стената на прясно построена покривна конструкция, тапетът няма да се разкъса, дори ако дървото на покривната конструкция се „преработи“ с всички ваши биха могли, може. По-вероятно е целият слой тапет да се повдигне от стената или да се откъсне по краищата.


Кои цветове или покрития са подходящи за тапети от фибростъкло?

Тапетите от фибростъкло са разработени предимно за области, в които здравината и почистващите свойства на стенното покритие са също толкова важни, колкото и външният му вид - или дори по-важни.


Тъй като тъканта от стъклени влакна обикновено няма нито фуги, нито пори, бактериите и други микроби не могат да проникнат или да се установят в тапета. Стъклената тъкан в хигиенично силно чувствителни помещения като операционни зали или болнични стаи обикновено се боядисва с копринена латексна боя. Това създава дезинфекциращо, замърсяващо и влагоустойчиво покритие, което може да се отмие с чиста вода, но също така може да издържи на търкане, търкане и агресивни химически почистващи препарати.


Тапетите от фибростъкло са нечувствителни към пръски вода и конденз, влага, мазнини и кухненски пари. Полиуретановите покрития се препоръчват за тапети от фибростъкло в банята или кухнята. Те образуват затворена повърхност, от която лесно се отстраняват замърсявания и отлагания от всякакъв вид.


Поради своята издръжливост и безвредност за здравето, тапетите от фибростъкло са популярни и за детски стаи. След поставяне на тапети може да се боядисва многократно, а средната продължителност на живота му е 30 години. Така че може да бъде преработен отново и отново, за да отговаря на вашия вкус. Латексните бои и лаковите бои са подходящи за боядисване на минерални стенни покрития, напр. Б. дисперсионни бои , най-добри. Можете да го използвате за боядисване на тапета мат, копринен гланц или висок гланц - според вашите идеи и идеи.


В случай на предварително пигментирани или пигментирани тапети от фибростъкло, страната на тъканта е боядисана, така че основният слой вече се предлага на завода. Това елиминира необходимостта от операция: след като лепилото изсъхне, можете да направите без междинен слой и да нанесете горния слой веднага.


Закрепване на тапети от фибростъкло: съвети за обработка

Както винаги при новите тапети, повърхността трябва да е без остатъци от стари тапети, здрава, гладка, чиста и суха. Особено при фини и средно фини стъклени тъкани след лепене на тапети могат да се видят пукнатини и други неравности. За визуално перфектен резултат е препоръчително да ги изравните предварително с пълнител. Силно шлайфаните или различно абсорбиращите основи могат да бъдат стандартизирани и укрепени с подходящ грунд .


Както при другите видове тапети , дължините на тапетите от фибростъкло могат да бъдат отрязани с ножица или нож. За закрепване обаче е необходимо специално лепило за стъклоплат, което се нанася с валяк или чрез пръскане. За да не изсъхне преждевременно лепилото, се подготвя само част от стената (прибл. 2 до 3 ленти). След това тапетът се поставя на ръка, регулира се и се притиска без мехурчета с притискащ валяк или шпатула за тапети. След това всеки излишък може просто да бъде отрязан.


Забележка: При тапета от фибростъкло лентите са залепени челно. Те не могат да се деформират, разтягат или свиват по време на сушене. Уверете се обаче, че точно адаптирате шаблона или структурата на всеки следващ ред, за да предотвратите „ефекта на ципа“.


След залепването са необходими около осем часа, за да изсъхнат тапетите от стъклоплат. Ако не използвате предварително пигментиран или предварително грундиран тапет от фибростъкло, можете да нанесете грунда след това. След това изчакайте времето за изсъхване (според информацията на производителя), преди да финализирате тапета с последния слой, например латексовата боя.


Тапетите от фибростъкло са подходящи и за обработка с машини за тапети. Освен това има самозалепващи се варианти, при които описаното по-горе лепило за вграждане може да не се използва. Самозалепващите се тапети от фибростъкло са слабо залепващи франко завода и могат да бъдат предварително закрепени към стената или тавана без нанасяне на допълнително лепило. Веднага след като материалът лежи върху повърхността, лепилното покритие, интегрирано в системата, разгръща пълната си адхезивна сила. Той прониква в стъклената тъкан, залепва я за мазилката и по този начин гарантира, че тапетът се задържа на място в дългосрочен план.


Колко струват тапетите от фибростъкло?

Тапетите от фибростъкло са значително по-скъпи от тапетите с дървени стърготини, шарки или винил: можете да очаквате цени до 12 евро на квадратен метър. Въпреки това, това стенно покритие е икономично, защото е изключително здраво и издръжливо. Структурният вид все още е приятен за гледане дори след десетото боядисване, а поради благоприятните свойства за почистване и грижа интервалите за обновяване на тапетите от стъклопакет са значително по-кратки, отколкото при хартиените или нетъканите тапети . По този начин по-високата изкупна цена може да бъде амортизирана, особено в силно използвани или взискателни помещения. Изводът е, че специално разработените оптични влакна често са най-евтиното решение - а понякога дори и единственото разумно.


Противопожарна защита, екологична и здравна съвместимост на тапетите от фибростъкло

Тапетите от фибростъкло са трудно запалими (B1 по DIN 4102). По време на производството не трябва да се използват токсични огнеупорни добавки, поради което не се отделят отровни газове в случай на пожар с истински, небоядисани тапети от стъклоплат.


За разлика от тапетите, съдържащи хартия или целулоза, тапетите от фибростъкло не осигуряват среда за размножаване на спори, плесени и водорасли. Минералните (неорганични) стенни покрития могат да се мият, почистват, дезинфекцират и следователно са подходящи и за страдащи от алергии . Поради дебелината си от 8 до 10 микрометра, стъклените влакна не могат да попаднат в белите дробове и следователно се считат за безопасни за дихателните пътища. Във всеки случай покритието, лепилото и, ако е необходимо, покритието (например боята) надеждно предотвратяват разхлабването на влакната от тъканта.


Реномираните производители на тапети от фибростъкло са сертифицирали екологичната безвредност на своите продукти съгласно Oeko-Tex Standard 100. Обърнете внимание на този етикет, когато купувате тапет. По принцип стъклото е екологично безвредно, защото не образува никакви химически съединения. Въпреки това, при обработка и отстраняване на стъклена тъкан, влакната могат да се отделят; Следователно трябва да носите защита за кожата, очите, устата и дихателните пътища, за да предотвратите дразнене и раздразнение.


Как да изхвърляте старите тапети от фибростъкло

Тапетите от фибростъкло не трябва да се изхвърлят с обикновените битови отпадъци, дори в контейнери за строителни отпадъци. Вместо това, остатъците от тапетите трябва да се събират отделно като отпадъци от минерални влакна в специални контейнери за събиране и да се изхвърлят в специални депа. Можете да поръчате контейнери за изхвърляне на минерални влакна от сервиз за контейнери или да попитате вашия отговорен център за рециклиране, сграда или офис за изхвърляне на отпадъци, където можете да вземете старите тапети