Единствената разлика между нетъканите тапети и хартиените тапети се крие в носещия материал. Класическите тапети се състоят от хартиена основа, върху която могат да се нанасят други материали в зависимост от вида. С тапети от дървесни стърготини, например, дървените стърготини се залепват между слоевете хартия. При винилови тапети хартията е покрита с PVC (поливинилхлорид), при метални тапети с метал и с естествени тапети с естествени материали като корк или трева.


Тъй като тези тапети, когато се предлагат в магазините, нямат хартията в името си, а повърхностния материал (напр. „корк тапет“), заключението, че нетъканите тапети също са изработени от хартия, която е „по някакъв начин покрита с не- тъкани". Но това не е така: носещият материал на нетъкан тапет вместо това се състои от смес от целулоза и текстилни влакна. Както при конвенционалните видове тапети, тази основа може да бъде отпечатана, релефна или покрита с други материали и структурирана. Ето защо има огромен избор от класически и модерни дизайни за нетъкани тапети - дори нетъкани тапети с вид на дървени стърготини.


Забележка: Тапетите, които изрично се предлагат в търговията като "хартиени тапети", обикновено са направени изключително от хартия - обикновено един или два отпечатани слоя хартия. За разлика от тях, нетъканите тапети често се предлагат като „нетъкани тапети“ независимо от други обработени материали.


Тапетите от нетъкан текстил струват значително повече от обикновените тапети, но имат някои предимства. За да се изплати по-високата цена, тези предимства трябва логично да бъдат желани или изисквани. Ако това не е така, можете да се справите също толкова добре с хартиени тапети и да харчите по-малко пари.


Какви са предимствата на нетъканите тапети?

Носещият материал на нетъканите тапети е особено здрав, по-устойчив на разкъсване и по-издръжлив от хартията. Освен това, влакното от руно е стабилно по размери, тоест е вярно във всички посоки. За разлика от хартията, този материал не се разширява при намокряне. В резултат на това не може да се свие дори когато изсъхне и надеждно запазва формата и размерите си.


От тези свойства произтичат няколко предимства:

1. Стабилният на размерите материал позволява прецизното изрязване и регулиране на тапетите респективно фототапетите . Това е особено полезно при така наречените повтарящи се, т.е. безшевни шарки на тапети. За да се постигне желаният ефект тук, точният материал е също толкова важен, колкото и прецизната работа. В случай на извити стени, колони или арки, точността на формата също може да бъде недостатък: по-трудно е да се адаптира нетъкан текстил към такива градиенти, отколкото хартия, която може да се разтегне или компресира поне малко, когато е мокра.

2. Тъй като нетъканите тапети респективно фототапети са толкова стабилни, те могат да се използват за преодоляване и компенсиране на незначителни повърхностни дефекти . Тъй като тапетът запазва формата си и не се свива, можете просто да скриете фини пукнатини или дупки в мазилката отдолу. Нуждаете се от допълнително подсилване само в случай на големи дефекти.

3. Нетъканите тапети се отстраняват много по-лесно от хартиените тапети, тъй като якостта на опън на нетъканата подложка е по-висока от якостта на залепване на пастата за тапети . Освен това, за разлика от хартиените тапети, нетъканите тапети прилепват по-малко към лепилния слой, отколкото към основата. Въпреки че държат много добре, те могат да бъдат отлепени отново на цели дължини, когато е необходимо, сухи и до голяма степен без усилие.


Специални характеристики при обработка на нетъкани тапети


1. Нетъкан тапет не е необходимо да се залепи

При залепване на тапети от флизелин не лепите отделните ленти тапети, а стената. Защото, за разлика от хартията, флисовата основа не трябва да абсорбира паста и да се накисва в нея, преди да може да бъде залепена за стената или тавана. Това прави обработката по-лесна и по-бърза, тъй като първо, не е нужно да отчитате времето за накисване и изчакване, и второ, има редица работни стъпки, които често причиняват стрес и повреди при поставяне на тапети – напр. Б. сгъване, транспортиране, разгъване, закрепване и регулиране на напоени хартиени платна, които само чакат да се разкъсат в ръцете ви и да покрият цялата строителна площадка със слой паста.

Вижте ощеКакво представляват нетъканите материали?

2. Имате нужда от специална паста за нетъкан тапет

Наличната в търговската мрежа и вечно евтина паста за хартиени тапети е неподходяща за нетъкани тапети, защото развива необходимата якост на залепване само при накисване. Нетъканата паста за тапети има различна консистенция и следователно по-висока първоначална лепкавост. Това гарантира, че сухият тапет, след като е бил поставен в лепенката на стената или тавана, се залепва стабилно там, без да се подхлъзва или пада отново. Последващите фини настройки чрез изместване на пастата обаче са лесно възможни.

Много пасти за нетъкан тапет първоначално се оцветяват, когато се нанасят, напр. Б. бледо розово. Така че можете да сте сигурни, че няма да забравите място, когато залепите повърхността. Цветният ефект изчезва по-късно. Специалната паста не се разпръсква и се нанася най-добре с късокосмест или с късо косъм валяк.

3. Нетъканият материал е по-прозрачен от хартията.

Нетъканите тапети без покритие (само цветни, отпечатани или релефни) са малко полупрозрачни, тъй като носещият материал пропуска повече светлина от хартията. Това обикновено не е проблем с бели или равномерно много светли повърхности. В случай на тъмни, цветни или неравномерно оцветени стени обаче е препоръчително основата да се боядисва предварително, така че нищо по-късно да не блести. В търговията се предлагат бели пигментирани грундове специално за нетъкани тапети, обикновено под наименованието „Грунд за тапети бял“ или „Грунд за тапети бял“. Ако имате нужда от грунд, вие също трябва да вземете предвид тази стъпка и цената на материала при планирането.


Как да разбера дали е нетъкан тапет или хартиен тапет?

Както бе споменато в началото, единствената разлика между хартиените и нетъканите тапети се крие в носещия материал. Повърхностите и на двата вида могат да бъдат отпечатани, покрити или структурирани по един и същи начин. Тогава разликата вече не може да се види от пръв поглед. Дори обръщането на тапета и гледането на гърба често не позволява ясно заключение. Въпреки това, ако знаете свойствата на нетъканите тапети, можете бързо да получите яснота с едно просто изпитание:


Разкъсайте тапета на малко парче (1 см е достатъчно) и погледнете ръбовете на разкъсването. И двата вида тапети се разкъсват, но при хартиените тапети се виждат много късите и фини хартиени влакна, при нетъканите тапети, от друга страна, иглени, прави и значително по-дълги влакна, по които можете да разпознаете типичните смес от материали.


Разбира се, нямате нужда от такъв трик, ако купувате правилно етикетирани ролки тапети в оригиналната им опаковка. Но това може да бъде полезно за остатъчни артикули, покупки на тапети по пътя или етикети, които се различават от немските или европейските стандарти. В Скандинавия например има екологично чисти, висококачествени нетъкани тапети, които имат естествени цветове като бежово и се усещат като хартия от известно време. А в САЩ се предлагат много хартиени тапети, чийто чисто бял и гладък гръб напомня повече на нетъкан тапет.